logo

Landelijk netwerk Biseksualiteit

belangenbehartiging biseksueel Nederland

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
logo

Al ca. 40 workshops EuroBiCon bekend!

E-mail Afdrukken PDF

Achter de schermen wordt al vele maanden hard gewerkt aan het organiseren van de EuroBiCon (29-31 juli 2016 in Amsterdam). Eén van de activiteiten is natuurlijk het bedenken en werven van workshops. De intentie is dat dat er ca. 60 worden. Tot nu toe zijn er al 40 aangemeld! En net als bij bi's zelf, is ook bij de workshops sprake van een grote diversiteit dus voor ieder wat wils! Bekijk ze hier en meld je aan voor de EuroBiCon!

Laatste aanpassing ( woensdag 08 juni 2016 15:21 )
 

LNBi geschokt door resultaten LHBT-monitor

E-mail Afdrukken PDF

Als eerste feliciteert het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) Nederland met het weer iets toleranter worden ten aanzien van mensen die zich identificeren als homoseksueel of lesbisch of een transgender achtergrond hebben. Helaas valt over de houding ten aanzien van biseksualiteit niets af te lezen uit deze monitor. Of dit ook vooruit gaat en of hierin andere factoren een rol spelen is en blijft onbekend.

Schokkend zijn de resultaten uit de SCP LHBT-Monitor over hoe de situatie van biseksuelen zelf is. Waar expliciet wordt gekeken naar biseksuele mannen en vrouwen blijkt dat deze op het werk veel problemen ervaren. Tot twee keer zoveel conflicten met collega’s, leidinggevende of ervaring met intimidatie.  Met dit laatste heeft ruim 30% van de biseksuelen te maken. Een ander ernstig punt is de veiligheidssituatie. Waar biseksuelen in de publieke ruimte weinig verschillen ten opzichte van heteroseksuelen, wat waarschijnlijk samen hangt met de beperkte zichtbaarheid van biseksualiteit, is het geweld in de privésituatie bijna anderhalf keer hoger is als bij homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en heteroseksuelen.

Daarnaast komt cyberpesten significant vaker voor bij biseksuelen.  Dit is des temeer verontrustend omdat internet voor veel biseksuelen juist de plek is waar zij wel (min of meer anoniem) openlijk over hun biseksualiteit kunnen praten. Want tot 50 procent van de biseksuelen in een relatie houdt haar of zijn biseksualiteit zelfs voor de eigen partner verborgen.

Ook qua achtergrond blijken biseksuelen in een achterstandspositie. Zo zijn biseksuelen vaker lager opgeleid en hebben veel minder vaak vast werk.

European Bisexual Conference: Een van de plekken waar al deze thema’s uitgebreid aan de orde gaan komen is de European Bisexual Conference van 28 t/m 31 juli in Amsterdam.  Hier geven workshops en lezingen inzicht in de achtergronden en nog belangrijker dragen bij aan de zeer noodzakelijke empowerment van biseksuelen in Nederland en Europa.

Wij roepen het verantwoordelijk ministerie voor emancipatie, OCW, op om nu eindelijk echt werk te gaan maken van onderzoek naar de achterliggende redenen waar deze problemen vandaan komen.

Laatste aanpassing ( vrijdag 20 mei 2016 15:12 )
 

Barbara is bisekueel: 'Ik val op mannen én vrouwen, nou en?!'

E-mail Afdrukken PDF

Het nieuws over de biseksuele geaardheid van Douwe Bob, de Nederlandse songfestival afvaardiging naar Zweden dit jaar, ging in hoog tempo over het internet. Dit was aanleiding voor VROUW.nl om contact te zoeken met een biseksuele vrouw. Ze kwamen uit bij Barbara Oud (27).

'Waar maken we ons in hemelsnaam zo druk over?' Barbara is zelf biseksueel en vindt de media-aandacht voor de biseksualiteit van Douwe Bob bizar. 'Ik val op mannen én vrouwen, nou en?!'

Het interview gaat in op haar ontdekking van haar biseksualiteit, haar coming-out, haar vrijwilligerswerk voor de EuroBiCon en haar huidige relatie.

Barbara: 'Aangezien ik nu een relatie heb met een hele lieve man, word ik vrijwel nooit vreemd aangekeken. Aan de buitenkant kun je immers niet zien dat ik op mannen en vrouwen val. Al pleit ik als biseksueel juist wél voor zichtbaarheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het doorbreken van het taboe.'

- Lees hier het interview van VROUW.nl met Barbara Oud (d.d. 18 maart 2016).

Barbara Oud

 

* Terugkijken: Onder Mediadoctoren aflevering 35: Biseksualiteit *

E-mail Afdrukken PDF

Nu online terug te kijken en beluisteren: "De onzichtbaarheid van biseksualiteit." Onder Mediadoctoren, een tweewekelijkse podcast waarin communicatiewetenschappers zich verwonderen over de media, boog zich over deze kwestie.

Biseksualiteit wordt vaak genegeerd in de media en wanneer een personage in een serie biseksueel is, is dat meestal slecht nieuws. In de 35e aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de representatie van biseksualiteit. Hoe komt het dat hier zo weinig onderzoek naar is gedaan en is de manier van verbeelden erg?

Op 22 februari 2016 waren live in de Salto TV1 studio in Amsterdam de mediawetenschappers en presentatoren Linda Duits en Vincent Crone en gastspreker dr. Jaap Kooijman, universitair docent bij Mediastudies aan de UvA. De uitzending kende verder een interview met Hilde Vossen, coordinator European Bisexual Network for Activists en een item over Lady Gaga, die biseksueel is.

- Lees meer over de uitzending.

- Bekijk de hele uitzending op YouTube (60 min., met op 39 min. 19 sec. het interview met Hilde Vossen).

- Bekijk en beluister het interview met Hilde Vossen op YouTube (5 min. 21 sec.).

- Beluister de samenvatting van de uitzending op Soundcloud (25 min. 32 sec.).

Laatste aanpassing ( donderdag 03 maart 2016 05:05 )
 

Bimannenkring Amsterdam (e.o.) heeft ruimte voor nieuwe leden!

E-mail Afdrukken PDF

Oproep namens de bimannenkring Amsterdam

---------

Beste mannen,

 

De Bimannenkring Amsterdam (en omgeving) bestaat al ruim 10 jaar.

Wij zijn een groep mannen die elke eerste vrijdag van de maand bij iemand thuis bij elkaar komen, met als gezamenlijke achtergond dat we allen in meer of mindere mate ons zien als biseksueel.

Tussentijds hebben we soms een (vrijblijvende) activiteit buiten de vaste (gespreks)avond om.

Momenteel hebben we plek voor 2 a 3 "nieuwe" bimannen.

Heb je interesse dan kun je een email sturen naar de Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken En weet je iemand die wellicht interesse heeft stuur dit bericht dan door.

Je krijgt dan nadere informatie.

Er is altijd eerst een (wederzijds) kennismakingsgesprek.

Laatste aanpassing ( vrijdag 18 september 2015 21:04 )
 

*IHLIA LGBT Heritage: Join our Visi-Bi-lity!*

E-mail Afdrukken PDF

De European Bisexual Conference heeft een slogan: Join our Visi-Bi-lity! En: Wie zijn de keynote speakers van de European Bisexual Research Conference? Waar vinden de beide Bi-conferenties plaats? Waarom neem je eigenlijk deel aan zo'n conferentie? Hier geeft Peter Christen (68) uit Zürich een workshop over.
Lees over dit alles het artikel op de IHLIA website.

@@@@@

Op de IHLIA website en in haar nieuwsbrief verschijnt regelmatig iets over de komende EuroBiCon (European Bisexual Conference) en EuroBiReCon (European Bisexual Research Conference). Een groep vrijwilligers van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit en partners in het buitenland organiseert deze dit jaar tijdens de EuroPride in Amsterdam van 28 tot en met 31 juli.

Eerder verschenen:
- 31-3-2016 | Vera Weetzel en Skylar Leslie over de bi-conferentie. Vera Weetzel is master student Genderstudies. Vera heeft de taak op zich genomen om de vrijwilligers te begeleiden en doet een oproep. Skylar onderzocht voor Workplace Pride biseksualiteit op de werkvloer en schreef een stukje over dit onderzoek voor IHLIA. Skylar presenteert de resultaten ervan op de EuroBiReCon (28/07) en geeft er een workshop over op de EuroBiCon (29/07-31/07).

- 29-2-2016 | Homo's, hetero's en leugenaars. Hilde Vossen belicht een van de highlights uit het programma: een workshop van activiste Robyn Ochs over biseksuele identiteit. Ochs is een Amerikaanse bi-activiste en schrijver over biseksuele identiteiten. Ze staat voor waar de EuroBiCon ook voor staat: biseksualiteit gaat verder dan het binaire man-vrouw denken. Er zijn immers meer genders dan het verouderde idee van twee: man en vrouw.

- 28-01-2016 | Alle dagen bi: Barbara Oud praat met Emiel Maliepaard over de European Bisexual Research Conference.

- 16-11-2015 | Kiss me twice, I’m bisexual: Connie van Gils schrijft over het bi-congres.

Zie ook:
- Website van de EuroBiCon.

- EuroBiCon op Facebook.

- EuroBiCon op Twitter.

Illustration logo European Bisexual Conference Amsterdam 28-31 July 2016

Laatste aanpassing ( donderdag 28 april 2016 02:40 )
 

Expreszo-columnist Marloes: Een nieuwe kast

E-mail Afdrukken PDF

Marloes is 15 jaar als ze voor het eerst met een meisje zoent en zeker weet: dit is het voor mij. Alles is duidelijk voor haar. Geen onzekerheid, geen lange wik-en-weegperiode waarover ze weleens van andere LHBT’s heeft gehoord. In één klap is ze voor de rest van haar leven vrijgesteld van dergelijke twijfels. Denkt ze.

De afgelopen maanden - inmiddels 7 jaar later - bewijzen het tegendeel. Dat was één van de lastigste processen van haar leven. Marloes blijkt biseksueel, moet dus opnieuw 'uit de kast' en steeds weer afwegen tegen wie ze het vertelt en vooral hóe. Met soms verrassende reacties. Lees er alles over in haar column Een nieuwe kast.

(
Expreszo is er voor de sociale acceptatie en integratie van LHBT-jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar)

 

Laatste aanpassing ( dinsdag 08 maart 2016 16:23 )
 

Overlijden David Bowie een schok voor velen

E-mail Afdrukken PDF

Als een van de bekendste rocksterren die in de jaren 70 uiting gaf aan biseksuele geveoelnes was hij een boegbeeld en inspiratie voor hele generaties van mensen die zich niet laten vastpinnen op een hetero- of homoseksuele identiteit. Net als dat David zichzelf overigens ook verder nooit heeft laten vastpinnen. Altijd verrassend en altijd vernieuwend een voorbeeld en artistiek wonder. Zijn legacy leeft voort in hoe je je niet hoeft laten opsluiten in kaders die anderen voor je opstellen.

We are all stardust…

Ziggy, Rest in Peace.

 

Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

E-mail Afdrukken PDF

Gezondheid biseksuelen gemiddeld slechter

Veel biseksuelen durven aan niemand te vertellen dat ze biseksueel zijn. Als ze hier wel open over zijn krijgen ze vaak negatieve reacties, ook van homoseksuelen. Deze negatieve reacties zijn gebaseerd op vooroordelen. De gevolgen hiervan en de adviezen hiervoor beschrijven Movisie en het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) in een nieuwe handreiking voor gemeenteambtenaren, LHBT organisaties  en sociale professionals: ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’. Hanneke Felten van Movisie: “De gezondheid van biseksuelen is gemiddeld slechter dan van de rest van de bevolking. Meer ondersteuning voor biseksuelen en het tegengaan van negatieve reacties kunnen dit veranderen”.

Gezondheid

Meer dan 10% van de bevolking is biseksueel of kan als biseksueel worden getypeerd. Uit de handreiking ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’ blijkt dat biseksuelen een slechtere psychische gezondheid hebben. Niet alleen in vergelijking met heteroseksuelen maar ook in vergelijking met lesbische vrouwen en homoseksuele mannen.

Laatste aanpassing ( maandag 01 juni 2015 10:02 ) Lees meer...
 
Meer artikelen...


Pagina 1 van 2