logo

Landelijk netwerk Biseksualiteit

belangenbehartiging biseksueel Nederland

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
logo

Bi-café in Nijmegen

E-mail Afdrukken PDF

COC Nijmegen begint in 2017 met het maandelijkse Bi-Café (elke eerste vrijdag van de maand). Hier kun je andere bi's en hun vrienden ontmoeten.

De feestelijke opening van de eerste café-avond is op vrijdag 6 januari vanaf 20.00 uur.

Het Bi-café is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor biseksuelen. Met ingang van 2017 is het een maandelijks terugkerend evenement voor biseksuelen uit Nijmegen en omstreken. Uiteraard zijn mensen van buiten de regio ook van harte welkom.

Het Bi-café zal officieel geopend worden door Grete Visser (D66-raadslid in Nijmegen, met o.a. seksuele- en genderdiversiteit in haar portefeuille) Verder bijdagen door Ap Willemsen, voorzitter COC Nijmegen, Erwin Heyl (voorzitter Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en Nico Lippe namens het Bi-café Nijmegen. Andy Kockelkoren verzorgt de muzikale omlijsting. Uiteraard vieren we de opening van het Bi-café en het nieuwe jaar met bubbels en hapjes.

Toegang is gratis.
Aanvang: 20.00 uur
Officiële opening: 20.30 uur

Locatie: Roze Huis, St. Anthoniusplaats 1, 6511 TR Nijmegen.

- Zie ook de Facebookpagina van het event op 6 januari, waar je eventueel kunt aangeven dat je komt (is niet verplicht).

- Bi-Café Nijmegen op Facebook. - Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .

Laatste aanpassing ( woensdag 04 januari 2017 23:39 )
 

23 september Bi Visibility Day in Rotterdam en Maastricht

E-mail Afdrukken PDF

Op 23 september jl. was er de jaarlijkse wereldwijde Bi Visibility Day. In vele landen in de wereld zijn die dag allerlei bi-activiteiten georganiseerd.

Ook in Nederland waren er die dag bi-activiteiten. In Rotterdam waren de bi's present met de Pride Walk Rotterdam en er was de voorstelling To Bi or not to Bi van Aileen Pfauth. En in Maastricht bakten ze Cupcakes met de Bi Pride Colours en was er 's avonds een Bi Borrel in Café Rosé van COC Limburg.

Laatste aanpassing ( zaterdag 29 oktober 2016 18:32 )
 

LNBi geschokt door resultaten LHBT-monitor

E-mail Afdrukken PDF

Als eerste feliciteert het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) Nederland met het weer iets toleranter worden ten aanzien van mensen die zich identificeren als homoseksueel of lesbisch of een transgender achtergrond hebben. Helaas valt over de houding ten aanzien van biseksualiteit niets af te lezen uit deze monitor. Of dit ook vooruit gaat en of hierin andere factoren een rol spelen is en blijft onbekend.

Schokkend zijn de resultaten uit de SCP LHBT-Monitor over hoe de situatie van biseksuelen zelf is. Waar expliciet wordt gekeken naar biseksuele mannen en vrouwen blijkt dat deze op het werk veel problemen ervaren. Tot twee keer zoveel conflicten met collega’s, leidinggevende of ervaring met intimidatie.  Met dit laatste heeft ruim 30% van de biseksuelen te maken. Een ander ernstig punt is de veiligheidssituatie. Waar biseksuelen in de publieke ruimte weinig verschillen ten opzichte van heteroseksuelen, wat waarschijnlijk samen hangt met de beperkte zichtbaarheid van biseksualiteit, is het geweld in de privésituatie bijna anderhalf keer hoger is als bij homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en heteroseksuelen.

Daarnaast komt cyberpesten significant vaker voor bij biseksuelen.  Dit is des temeer verontrustend omdat internet voor veel biseksuelen juist de plek is waar zij wel (min of meer anoniem) openlijk over hun biseksualiteit kunnen praten. Want tot 50 procent van de biseksuelen in een relatie houdt haar of zijn biseksualiteit zelfs voor de eigen partner verborgen.

Ook qua achtergrond blijken biseksuelen in een achterstandspositie. Zo zijn biseksuelen vaker lager opgeleid en hebben veel minder vaak vast werk.

European Bisexual Conference: Een van de plekken waar al deze thema’s uitgebreid aan de orde gaan komen is de European Bisexual Conference van 28 t/m 31 juli in Amsterdam.  Hier geven workshops en lezingen inzicht in de achtergronden en nog belangrijker dragen bij aan de zeer noodzakelijke empowerment van biseksuelen in Nederland en Europa.

Wij roepen het verantwoordelijk ministerie voor emancipatie, OCW, op om nu eindelijk echt werk te gaan maken van onderzoek naar de achterliggende redenen waar deze problemen vandaan komen.

Laatste aanpassing ( vrijdag 20 mei 2016 15:12 )
 

Barbara is bisekueel: 'Ik val op mannen én vrouwen, nou en?!'

E-mail Afdrukken PDF

Het nieuws over de biseksuele geaardheid van Douwe Bob, de Nederlandse songfestival afvaardiging naar Zweden dit jaar, ging in hoog tempo over het internet. Dit was aanleiding voor VROUW.nl om contact te zoeken met een biseksuele vrouw. Ze kwamen uit bij Barbara Oud (27).

'Waar maken we ons in hemelsnaam zo druk over?' Barbara is zelf biseksueel en vindt de media-aandacht voor de biseksualiteit van Douwe Bob bizar. 'Ik val op mannen én vrouwen, nou en?!'

Het interview gaat in op haar ontdekking van haar biseksualiteit, haar coming-out, haar vrijwilligerswerk voor de EuroBiCon en haar huidige relatie.

Barbara: 'Aangezien ik nu een relatie heb met een hele lieve man, word ik vrijwel nooit vreemd aangekeken. Aan de buitenkant kun je immers niet zien dat ik op mannen en vrouwen val. Al pleit ik als biseksueel juist wél voor zichtbaarheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het doorbreken van het taboe.'

- Lees hier het interview van VROUW.nl met Barbara Oud (d.d. 18 maart 2016).

Barbara Oud

 

Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord

E-mail Afdrukken PDF

Gezondheid biseksuelen gemiddeld slechter

Veel biseksuelen durven aan niemand te vertellen dat ze biseksueel zijn. Als ze hier wel open over zijn krijgen ze vaak negatieve reacties, ook van homoseksuelen. Deze negatieve reacties zijn gebaseerd op vooroordelen. De gevolgen hiervan en de adviezen hiervoor beschrijven Movisie en het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) in een nieuwe handreiking voor gemeenteambtenaren, LHBT organisaties  en sociale professionals: ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’. Hanneke Felten van Movisie: “De gezondheid van biseksuelen is gemiddeld slechter dan van de rest van de bevolking. Meer ondersteuning voor biseksuelen en het tegengaan van negatieve reacties kunnen dit veranderen”.

Gezondheid

Meer dan 10% van de bevolking is biseksueel of kan als biseksueel worden getypeerd. Uit de handreiking ‘Biseksualiteit: 10 keer vraag en antwoord’ blijkt dat biseksuelen een slechtere psychische gezondheid hebben. Niet alleen in vergelijking met heteroseksuelen maar ook in vergelijking met lesbische vrouwen en homoseksuele mannen.

Laatste aanpassing ( maandag 01 juni 2015 10:02 ) Lees meer...
 

EuroBi(Re)Con 28-31 juli 2016 groot succes

E-mail Afdrukken PDF

Eind juli waren er in Amsterdam de door de LNBi georganiseerde EuroBiCon (European Bisexual Conference) (29-31 juli) en de EuroBiReCon (European Bisexual Research Conference) (28-29 juli). Verspreid over de drie dagen van de EuroBiCon waren er in totaal ca. 60 workshops. En ook de EuroBiReCon kende tientallen papers en workshops. Met in totaal meer dan 200 deelnemers uit heel Europa en zelfs daarbuiten, was het evenement een groot succes. De deelnemers hebben veel van elkaar geleerd, contacten aangehaald met oude bekenden en er zijn ook veel nieuwe relaties gelegd. Bekijk hier wat er te doen was op de EuroBiCon en op de EuroBiReCon.

EuroBiCon
(© van de rechter afbeelding: Elysa van der Heide)

 

Laatste aanpassing ( zaterdag 03 september 2016 01:49 )
 

*IHLIA LGBT Heritage: Join our Visi-Bi-lity!*

E-mail Afdrukken PDF

De European Bisexual Conference heeft een slogan: Join our Visi-Bi-lity! En: Wie zijn de keynote speakers van de European Bisexual Research Conference? Waar vinden de beide Bi-conferenties plaats? Waarom neem je eigenlijk deel aan zo'n conferentie? Hier geeft Peter Christen (68) uit Zürich een workshop over.
Lees over dit alles het artikel op de IHLIA website.

@@@@@

Op de IHLIA website en in haar nieuwsbrief verschijnt regelmatig iets over de komende EuroBiCon (European Bisexual Conference) en EuroBiReCon (European Bisexual Research Conference). Een groep vrijwilligers van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit en partners in het buitenland organiseert deze dit jaar tijdens de EuroPride in Amsterdam van 28 tot en met 31 juli.

Eerder verschenen:
- 31-3-2016 | Vera Weetzel en Skylar Leslie over de bi-conferentie. Vera Weetzel is master student Genderstudies. Vera heeft de taak op zich genomen om de vrijwilligers te begeleiden en doet een oproep. Skylar onderzocht voor Workplace Pride biseksualiteit op de werkvloer en schreef een stukje over dit onderzoek voor IHLIA. Skylar presenteert de resultaten ervan op de EuroBiReCon (28/07) en geeft er een workshop over op de EuroBiCon (29/07-31/07).

- 29-2-2016 | Homo's, hetero's en leugenaars. Hilde Vossen belicht een van de highlights uit het programma: een workshop van activiste Robyn Ochs over biseksuele identiteit. Ochs is een Amerikaanse bi-activiste en schrijver over biseksuele identiteiten. Ze staat voor waar de EuroBiCon ook voor staat: biseksualiteit gaat verder dan het binaire man-vrouw denken. Er zijn immers meer genders dan het verouderde idee van twee: man en vrouw.

- 28-01-2016 | Alle dagen bi: Barbara Oud praat met Emiel Maliepaard over de European Bisexual Research Conference.

- 16-11-2015 | Kiss me twice, I’m bisexual: Connie van Gils schrijft over het bi-congres.

Zie ook:
- Website van de EuroBiCon.

- EuroBiCon op Facebook.

- EuroBiCon op Twitter.

Illustration logo European Bisexual Conference Amsterdam 28-31 July 2016

Laatste aanpassing ( donderdag 28 april 2016 02:40 )
 

* Terugkijken: Onder Mediadoctoren aflevering 35: Biseksualiteit *

E-mail Afdrukken PDF

Nu online terug te kijken en beluisteren: "De onzichtbaarheid van biseksualiteit." Onder Mediadoctoren, een tweewekelijkse podcast waarin communicatiewetenschappers zich verwonderen over de media, boog zich over deze kwestie.

Biseksualiteit wordt vaak genegeerd in de media en wanneer een personage in een serie biseksueel is, is dat meestal slecht nieuws. In de 35e aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de representatie van biseksualiteit. Hoe komt het dat hier zo weinig onderzoek naar is gedaan en is de manier van verbeelden erg?

Op 22 februari 2016 waren live in de Salto TV1 studio in Amsterdam de mediawetenschappers en presentatoren Linda Duits en Vincent Crone en gastspreker dr. Jaap Kooijman, universitair docent bij Mediastudies aan de UvA. De uitzending kende verder een interview met Hilde Vossen, coordinator European Bisexual Network for Activists en een item over Lady Gaga, die biseksueel is.

- Lees meer over de uitzending.

- Bekijk de hele uitzending op YouTube (60 min., met op 39 min. 19 sec. het interview met Hilde Vossen).

- Bekijk en beluister het interview met Hilde Vossen op YouTube (5 min. 21 sec.).

- Beluister de samenvatting van de uitzending op Soundcloud (25 min. 32 sec.).

Laatste aanpassing ( donderdag 03 maart 2016 05:05 )
 

Bi in Beeld

E-mail Afdrukken PDF

Minister van Bijsterveldt zet spotlights op biseksualiteit

Minister Marja van Bijsterveldt van OCW en coördinerend minister voor het LHBT-emancipatiebeleid, zal op 31 mei de expositie “Bi in Beeld” bij het IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam openen. De presentatie begint om 20.00 uur in de Theaterzaal, zevende verdieping, inloop voor de tentoonstelling vanaf 19.15  bij het IHLIA, zesde verdieping.

Tegelijk neemt ze het eerste exemplaar van de gelijknamige brochure in ontvangst. Daarin komen voor het eerst biseksuelen zo openhartig aan het woord over hun geaardheid. En ook voor het eerst komen ze zo herkenbaar in beeld.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) toont aan dat deze groep weliswaar in omvang misschien wel de grootste seksuele minderheid is, maar ze is ook het meest onzichtbaar. Meer dan tien procent van de Nederlanders identificeert zich als biseksueel, maar slechts enkelen durven hiervoor openlijk uit te komen.

Tot ruim 50% van de bimannen houdt dit bijvoorbeeld angstvallig verborgen voor zijn partner.
De brochure en de expositie geven levendige voorbeelden van de diversiteit van biseksuelen. Naast de problemen die worden ervaren, spreekt vooral de kracht en het doorzettingsvermogen tot de verbeelding.

Laatste aanpassing ( maandag 21 mei 2012 12:14 ) Lees meer...